zaterdag 7 maart 2015

Barbara Stratzmann en haar 53 kinderen

1498, Bönnigheim

In Bönnigheim in de huidige Duitse deelstaat Baden-Württemberg (even ten zuiden van de stad Heilbronn) leefde aan het einde van de 15e eeuw de vrouw die wel doorgaat voor de kinderrijkste vrouw van Duitsland. Zij heette Barbara Stratzmann (ca. 1448-1503), geboren Schmotzer, de vrouw van Adam Stratzmann (+1504). In de volksmond werd Barbara ook wel "Die Schmotzerin" genoemd. In 1498 deed zij voor stadsschrijver Friedrich Deumling haar verhaal waaruit bleek dat zij maar liefst 53 kinderen had gebaard. Opvallend is dat in alle contemporaine bronnen geen van de auteurs aan het verhaal lijkt te twijfelen, waaruit je bijna wel moet concluderen dat het verhaal geen verzinsel was.

Die 53 kinderen zouden volgens het verhaal van Barbara het resultaat zijn geweest van 29 zwangerschappen, verdeeld over één zevenling, één zesling, vier drielingen, vijf tweelingen en 18 eenlingen. Géén van de kinderen werd ouder dan 7 jaar en bij de meeste meerlingen was er sprake van vroeg- en doodgeboorten. Met zulke aantallen moet Barbara welhaast de hele tijd zwanger zijn geweest en het is een wonder dat ze al die bevallingen overleefde. Tegenwoordig denken medici die zich buigen over het raadsel van de moeder met de 53 kinderen dat Barbara mogelijk een dubbele baarmoeder had.

Toen keizer Maximiliaan I van Habsburg (1459-1519) in 1509 tijdens een van zijn reizen in de buurt van Bönnigheim kwam en het verhaal van Barbara en de 53 kinderen hoorde wilde hij het niet geloven. Hij gaf een van zijn stafleden de opdracht om een en ander te onderzoeken en deze bevestigde later dat het verhaal op waarheid berustte.In de Sint Cyriakuskerk van Bönnigheim kan nog steeds een altaarstuk worden bewonderd dat tussen 1505 en 1509 is gemaakt. Dit schilderij in olieverf en tempera op houtpaneel toont aan de bovenkant de heilige familie en op de onderste helft aan de linkerkant Adam Stratzmann met zijn 38 zonen en rechts Barbara met haar 15 dochters.

Bronnen:
- Journal für Fertilität und Reproduktion, 1999-3 (Oostenrijk), p.p. 22-33: Die Kinderreichste Frau Deutschlands, door C. Lauritzen en G. Göretzlehrer
- http://de.wikipedia.org/wiki/Cyriakuskirche_(Bönnigheim)
- Die Welt, artikel 9 mei 2007: Das Rätsel um die Mutter von 53 Kindern

Geen opmerkingen: